Självledarskap

Ladda hem vår populära guide om självledarskap.

Ladda hem

Den fysiska arbetsmiljön allt viktigare för att attrahera talang

Lästid cirka 2 minuter
Fysisk arbetsmiljö
Missa inte!

6 steg till en stark och lönsam företagskultur

Ladda ner vår populära guide kostnadsfritt genom att ange din e-postadress här.

Jag sitter i fastighetsbolaget Kungsledens styrelse. Nyligen var Newsecs seniora rådgivare Jan Wejdmark inbjuden som gästtalare under temat ”framtidens kontorsmarknad”.

Döm om min förvåning när Jan ägnade i princip hela sitt anförande åt att tala om hur avgörande det är att ha ”rätt” kontor som speglar ”rätt” kultur för att locka ”rätt” talanger. Inte ett ord (nästan) om avkastningskrav, ränteläge eller ROI. Vidare talade han om talangförsörjning, varumärke och kulturbyggande. Alla viktiga aspekter som ett modernt fastighetsbolag måste ta i beaktande när man bygger kontorsfastigheter och för diskussioner med potentiella hyresgäster.

Jan inledde med att säga att det är GUD som styr framtiden. Ja, inte den guden utan Globaliseringen, Urbaniseringen och Digitaliseringen. En bra metafor för att beskriva samtiden tycker jag och lägger till den i mina ”bra att ha formuleringar”.

Jan uppmanade oss att ha fullt fokus på medarbetaren när vi planerar och bygger nya kontor

Vår åldrande befolkning samt fler utlandsfödda kommer få som konsekvens att arbetsgivarna runt år 2030 ska hantera fyra olika generationer på en och samma arbetsplats. Fyra generationer med olika kulturer, värderingar och vanor. Hur utformar man den fysiska arbetsmiljön? Det blir en rejäl utmaning. Gemensamma behov för alla är läge, läge och läge. Goda kommunikationer, spårbundet och cykelvänligt, en genomtänkt miljöstrategi, mindre ytor och kringtjänster är andra måsten. Jan myntade begreppet Flexispace som framgångsstrategi. Det innefattar mer än det hypade co-working konceptet som inte passar alla. Vi kommer höra mer om Flexispace.

Fastighetssägare som Kungsleden vill attrahera hyresgäster som vill attrahera medarbetare som styr preferenserna. Fastighetsbolag måste följaktligen ha kompetens för att förstå medarbetarnas krav och förväntningar.

Min slutsats är att Talent Management har letat sig ända in i fastighetsbolagens styrelser och ledningar. Som fastighetsbolag måste man förstå och ha kompetens om Talent Managements betydelse för affären. Jag tror att vi inom en snar framtid får se fastighetsbolag anställa beteendevetare och Talent Management experter för att tillgodose kundernas ökade krav på flexibla arbetsplatser. Den kunskapen kommer att bli en konkurrensfördel. Kunskapen om Talent Management och people relaterade frågor är något som alla branscher måste ha i framtiden, till och med fastighetsbolag som av tradition har ” hyrt ut effektiva kontorsytor” men som nu säljer medarbetarupplevelse, varumärkesbyggande och lifestyle koncept.

Har ni någon strategi för er framtida fysiska arbetsmiljö? Kontakta oss så kan vi ta en förutsättningslös diskussion.

Hur kan vi hjälpa till?

Behöver din organisation hjälp med företagskultur?

Med utgångspunkt i företagets vision, affärsidé samt lönsamhet hjälper vi på Stardust er till en företagskultur med tydlighet, riktning och tillhörighet. Kanske vill ni börja med en inspirationsföreläsning eller workshop?

Läs mer om vårt erbjudande kring företagskultur och boka kostnadsfri rådgivning.

Dela inlägget

Hallå där!

Vill du ha mer kunskap direkt i din inbox och dessutom ta del av nya guider och webbinarier? Prenumerera då här!
Om du inte ser formuläret kan det bero på att du har en ad-blocker aktiverat.
Testa då att avaktivera den.

“Endast organisationer där anställda kan briljera kommer att vara framgångsrika i en ständigt föränderlig värld. Vårt uppdrag är att göra detta möjligt, nu och för framtiden.”